EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION 96-15
March 19, 1996

RE: May Executive Director of Health Purchasing Alliance seek
employment in the Insurance industry or with a voluntary
health insurance purchasing cooperative if state position is
terminated?

DECISION: Yes, within limitations.

This opinion is in response to your February 20, 1996, request for an
advisory opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission™). This
matter was reviewed at the March 19, 1996, meeting of the Commission, and the following
opinion is issued.

You state the relevant facts as follows. As Executive Director of
the Kentucky Health Purchasing Alliance (the "Alliance™), you are considered an
"officer" as defined by KRS 11A.010. Your duties include frequent, close, detailed
interaction with a number of health insurance companies and health maintenance
organizations which do business with the Alliance as accountable health plans.

Prior to your current employment, you worked in the insurance
industry for 28 years. If your current position is eliminated, you may wish to return to
your former profession. You understand that the provisions of KRS 11A.040(6) would
allow you to return to the private insurance industry as long as you refrained from
working on matters in which you were personally involved as Executive Director of the
Alliance.

You request clarification regarding restrictions imposed by KRS
Chapter 11A on your ability to seek employment if the Alliance is abolished by the 1996
General Assembly. Specifically, you ask whether if would be possible to work on
Alliance-related matters if the Alliance is no longer in existence. You believe, because
the Alliance will be abolished, that matters on which you work in your new position will
not be considered Alliance-related matters, even if you are employed by an entity that
formerly participated in the Alliance. In addition, if voluntary health insurance
purchasing cooperatives are established, you believe you may accept employment with
one of the cooperatives because no such organization is now doing business with the
Alliance. Such a cooperative may receive some if its initial funding from participating
insurers or health maintenance organizations with which the Alliance has done business.
However, you would not directly receive "other economic benefit" from any entity with
which you were directly involved as Executive Director of the Alliance. You seek the
Commission's guidance on these matters.
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KRS 11A.040(6), (7) and (8) provide:

(6) No present or former officer or public servant listed in
KRS 11A.010 (9)(a) to (i) shall, within six (6) months following
termination of his office or employment, accept employment,
compensation, or other economic benefit from any person or business
that contracts or does business with the state in matters in which he
was directly involved during the last thirty-six (36) months of his
tenure. This provision shall not prohibit an individual from returning
to the same business, firm, occupation, or profession in which he was
involved prior to taking office or beginning his term of employment,
provided that, for a period of six (6) months, he personally refrains
from working on any matter in which he was directly involved during
the last thirty-six (36) months of his tenure in state government. This
subsection shall not prohibit the performance of ministerial functions
including, but not limited to, filing tax returns, filing applications for
permits or licenses, or filing incorporation papers, nor shall it prohibit
the former officer or public servant from receiving public funds
disbursed through entitlement programs.

(7 A former public servant shall not act as a lobbyist or
lobbyist's principal for a period of one (1) year after the latter of:

@ The date of leaving office or termination of
employment; or

(b) The date the term of office expires to which the public
servant was elected.

(8) A former public servant shall not represent a person
in a matter before a state agency in which the former public servant
was directly involved, for a period of one (1) year after the latter of:

@ The date of leaving office or termination of
employment; or

(b) The date the term of office expires to which the public
servant was elected.

In Advisory Opinion 92-8 (a copy of which is enclosed), issued by
the Commission on December 11, 1992, the Commission found no
distinction in KRS 11A et seq. between public servants who are
dismissed with or without cause. Similarly, the Commission
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believes that if the Kentucky Health Purchasing Alliance is abolished and your position is
terminated, you will be subject to the post-employment restrictions stated above. You may
return to your former profession in the insurance industry; however, for six months, you may not
work on any matter in which you were directly involved as Executive Director of the Alliance.
Therefore, even if the Alliance is abolished, for six months, you should not work on any matters
in your new position which came before the Alliance during your tenure.

In addition, for one year, you should not act as a lobbyist in any capacity or
represent your new employer before the state in matters in which you were directly involved as
Executive Director of the Alliance. For instance, you should not represent an employer before
a successor state agency of your former office concerning a matter in which you were directly
involved.

The Commission finds no prohibition against your accepting employment with a
new health insurance purchasing cooperative with which you had no direct involvement in your
official position as long as, for one year, you do not act as a lobbyist in any capacity, and you do
not represent the cooperative before the state in any matters in which you were involved as
Executive Director of the Alliance.

EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION
By: Lynda M. Thomas, Vice Chair

Enclosure: AO 92-8



